Наша гордост

Музеи, църквии други съвременни обекти,

Наша гордост

Мнениеот Рецепция При Попа » Сря Авг 27, 2014 3:37 pm

Наша гордост
Градът на Алеко може да Ви предложи интересни места отвъд академичния дух, с който обикновено се свързва. Съчетаващ в себе си характера на римски времена, търговска и духовна дейност и природни дадености, Свищов е способен да открехне сърцето на всеки свой посетител, в което оставя дълбок отпечатък…
Това, което бихме Ви препоръчали да посетите е една малка част от сложното цяло на града…
1. Църквата „Св. Троица“
2. Музеят на Алеко Константинов
3. Римският град „Нове“
4. Местността „Паметниците“
5. Първото българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“
6. Паметникът на дарителите и часовниковата кула
7. Калето, слънчевия часовник
8. СА „Д. А. Ценов“
9. Природен парк „Персина“
10. ДТГ „Димитър Хадживасилев“
Православната църква "Света Троица" строена през 19в. е един от най-забележителните архитектурни и исторически паметници не само на гр. Свищов, но и на България. Строена от прочутия майстор Кольо Фичето, тя става свидетелка на изключително важни събития в историята на българския народ. Съхранил у себе си възрожденският дух на българите, този изключителен храм се нуждае от помощта Ви, за да пребъде през годините и да се съхрани за идващите поколения.


Алеко Константинов-Щастливеца е роден на 13 януари 1863г. в семейство на търговец. Баща му поддържа отношения с румънския и австрийския пазар, като поддържа говоримо и писмено 5 езика. Къщата на писателя е била канцеларията на свищовското губернаторство начело с Найден Геров. В него са служили личности като Иван Вазов, Драган Цанков, Никола Живков. В къщата е изложена интересна експозиция, пресъздаваща най-важните етапи от краткия, но богат обществен и творчески живот на Алеко Константинов. На първия етаж е изложена богата археологическа колекция. На втория етаж експозицията разказва неговия живот и творчество. Запазени са многобройни лични вещи и предмети, с които се разкрива детството и юношеството на поета. Възстановен е интериора на дома от втората половина на 19 век. Сред най-ценните експонати е изложено и сърцето на писателя, пронизано от смъртоносния куршум край Пещера на 23 май 1897г.

Римското селище край гр. Свищов е било основан през 45 г. сл. Хр. по заповед на римския император Клавдий и както голяма част от обиталищата на наша територия е разположено върху по-ранно тракийско селище. „Принципията”, или щабът на легиона, е най-мащабната сграда, открита в Нове. На това място са намерени много статуи и монетно съкровище, които могат да бъдат разгледани в посетителския център, изграден до разкопките. Интересни са останките и от военната болница (валетудинариумът). От няколко години в Свищов и Нове се провежда Фестивал на античното наследство, по време на който се пресъздават гладиаторски битки, правят се демонстрации на римска артилерия, разиграват се сцени от произведения на римски и гръцки автори. Традиционно във фестивала участват и много чуждестранни групи. В археологическия резерват има изграден посетителски център, в който се предлагат различни услуги – екскурзоводска обиколка на обекта, беседи. Такива услуги се предлагат и от екскурзоводите от Историческия музей в Свищов.

Непосредствено до античния град, витае духът на по-съвременни сражения. Брегът на реката още помни руските войски от 27 юни 1877г. На тази дата градът празнува своето политическо и географско освобождаване от Османската империя. От 1969 година местността в долината на р. Текир дере е обявена за исторически резерват, а заради изградения от възпоменателни знаци ансамбъл, населението започва да я нарича “Паметниците”. Днес, единственият ням свидетел на първия бой на руските освободители е малка воденица, построена на устието на рекичката Текир дере.В реставрираната воденичка е уредена музейна експозиция, посветена на великото събитие - дебаркирането на руските освободителни войски на българския бряг и освобождаването на Свищов от османските поробители.

Първото българско читалище е основано на 30 януари 1856 година в Свищов по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович, които "воспалени от родолюбието си определиха по възможности да пожертвува всякий от онаго дара, от когото Бог им подарил, за да поставят едно Българско читалище…" Още с основаването си, то е било дарено щедро: от Емануил Васкидович с библиотеката му с 800 книги. от Димитър Начович с 3 000 златни гроша, от Христаки Филчов с 1500 златни гроша и от Георги Владикин 300 гроша. Четиримата решили да поканят и други младежи, искрени чада отечства на това душеполезно и похвално дело и след свиканото общоградско събрание за основаване на читалището, членовете внесли за читалището общо 37 000 гроша. Основните дейности, с които се занимава в наши дни са 5: ПБХ Янко Мустаков , ДЮТА Дунавска младост (създаден 1984), Драматичен театър, Кафе-театър, Вокална група; 7 - 4 Музикални инструменти, Балетна група, хип-хоп група, Пантомима; библиотека - 102 840 б.е. В Школата по изкуствата се обучават деца в класовете по пиано, акордеон, китара, електронни инструменти и балет - класически и модерен, и мажоретки
.
Един от символите на града е също така и часовниковата кула, която се издига в центъра на града. Намира се непосредствено до Стопанската академия и със своите 23 метра височина няма как да не бъде забелязана. Построена още в далечната 1763 година, като неизменно привлича гостите на дунавския град с колорита си. В същия парк се издига и паметникът на Дарителите. Той е символ на сърдечността на гражданите на града, като носи върху себе си следният надпис: „На сърцатите дарители от признателни свищовци’2005”. Почти всяка обществена сграда в града е построена със средства, плод на дарение.

На хълм почти в центъра на Свищов е кацнала крепост, чиито руини се издигат на стратегическо място, разкриващо невероятна гледка на изток, запад и север. Хълмът е укрепен далеч в миналото. След варварските нашествия от средата на 3 в., на хълма Калето(араб. KALE- крепост, укрепление) в северната част на днешния гр. Свищов е изградена крепост. На около 150 м. югозападно от върха на хълма са открити два сегмента от крепостна стена и външна кула. Тази стена е построена на склона на хълма и вероятно го е опасвала целия, а градежът й е характерен за времето след 4 в. В крепостта са намерени дребни находки от латинската епоха до късното средновековие, което говори за дълго и непрекъснато обитаване на хълма. На базата на исторически извори и археологически материал от проведените там разкопки, крепостта е датирана в 13-14 в. Според османски хроники в 1641 година тя е завзета от влашкия войвода Влад Цепеш, по-известен като граф Дракула, прочул се с радикалното си отношение към османските управници и с привързаността си към екзотични ритуали-набучване на кол на своите противници. От Калето се стига до пристанището на града, откъдето чрез ферибот може да се премине на румънския бряг.

Димитър Ценов създава мащабна и блестяща стопанска кариера като предприемач, търговец, акционер и има сериозен принос за изграждане стопанските основи на новоосвободена България. Той е авторитетна личност с европейска известност. Поддържа делови отношения с Австро-Унгария, Германия, Франция, САЩ и получава национални и чуждестранни (Австрия, Германия) правителствени отличия за граждански заслуги. Върхов момент на трудовия и граждански подвиг на Димитър Апостолов Ценов е дарението за откриване и поддържане на Висше търговско училище в Свищов. На първи септември 1912 г. родолюбецът завещава на родния град цялата си собственост: пари, ценни книжа, недвижими имоти. В завещанието е записано: „Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието, щото българския народ да върви безспир по пътя на културния напредък към постигането на своя идеал". На 8 ноември 1936 г. в Наредба-закон, подписана от Цар Борис III, се записва: „Учредява се в гр. Свищов Висше търговско училище под името „Д. А. Ценов" с цел да дава теоретически и приложни знания по отделните клонове на стопанските науки." (Държавен вестник, бр.200,5.09.1936 г.).

Природен парк "Персина" е уникален за България и е единствен по българското поречие на р. Дунав. Обявяването му цели съхранението и възстановяването на крайдунавски влажни зони, като особено се набляга на запазване естественото състояние на многобройните острови, влизащи в границите на парка. Тук се намира и най-големият български и четвърти по големина в Европа дунавски остров - о. Персин, дал името на Природния парк. Неговата дължина е 15 км, а на ширина достига до 6 км. Най-важният тип екосистеми в парка са заливаемите крайдунавски гори и вътрешни блата. За опазването на тези хабитати са обявени редица защитени територии. Най-голямото богатство на парка са птиците. Описани са над 200 вида и почти всички имат консервационен статус. Беленският комплекс от острови е определен като един от петте най-важни за региона местообитания на големия корморан, малкия корморан, нощната чаплата, голямата бяла чапла и др.

Държавна търговска гимназия “Димитър Хадживасилев” е първото професионално училище в България. Неговата история започва десет години преди дарителския жест на Патронa му. В края на 19-ти век Свищов е утвърден търговски град, благодарение на връзките си с Австрия, Германия, Унгария и други европейски държави, посредством р. Дунав. Това налага и голямата нужда от добре обучени търговски кадри. През 1883 година е взето официалното решение на Народното събрание да се открие "Търговско училище". Основна роля изиграва и желанието на Димитър Хадживасилев да дари средства, които да се използват за построяването и поддържането на училищна сграда, но не къде да е, а точно в родния град на неговите родители – Свищов. За построяването му е обявен конкурс за изработване на архитектурен проект. Най-силно впечатление прави проектът на австрийския архитект Паул Бранк, който представя бъдещата сграда на Търговската гимназия като умален модел на сградата на Виенския държавен университет и спечелва конкурса. Основният камък на сградата на Търговската гимназия е положен на 1 септември 1892 година и нейният строеж продължава до декември 1895 година. Стойността на сградата възлиза на 586 000 лева, чиито основни източници са лихви, събрани по основния фонд, заем от ЮБНБ и помощ (подарък) от Държавата. Гимназията и улицата пред нея носят и днес името на дарителя, а поколения възпитаници на нейните преподаватели от Виена, Прага, Линц, Базел и Ню Йорк са поемали отговорността за финансите и търговията на страната ни. Символ на мисията й е металната скулптура до купола на крилатия Хермес, изработена от знаменития италианец Арнолдо Дзоки, чието творение е паметникът на Цар Освободител в София, статуята на свободата в Русе и много други скулптури из България…
Рецепция При Попа
 
Мнения: 21
Регистриран на: Сря Авг 27, 2014 2:26 pm

Назад към Гордост на Свищов

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron