Местността Паметниците

Всичко за нея.

Местността Паметниците

Мнениеот admin » Пет Авг 29, 2014 11:09 am

Ако пътувате към Свищов от изток, пътят, извиващ се непосредствено край река Дунав, много скоро след село Вардим ще ви отведе край местността “Паметниците”. Тук - в низината, образувана от малката рекичка Текир дере и нейната околност, през 1877 година, бил разположен лагерът на турците. Точно от това място тръгва и победоносното шествие на руските войски, притекли се в помощ на българския народ.
Форсирането на голямата река е възложено на ген.Драгомиров, който още в началото на десанта, се обръща към войниците си с думите:”Нас, гледа цяла Русия. За нас, няма фланг, няма тил. Има само фронт. Или отвъд Дунава, или в Дунава”.
Със заявяването на подобна смелост и решителност, в ноща на 26 срещу 27 юни’1877 година, се поставя началото на един от най-известните и успешни десанти във военната история на света изобщо. От тук, започва освободителният поход на русите, който много скоро ще доведе изгрева на Свободата за измъчения български народ. В резултат на блестящо проведения десант от руската войска и последвалите кръвопролитни битки с турците след стъпването на българска земя, град Свищов се превръща в първият наш свободен град.
admin
Site Admin
 
Мнения: 45
Регистриран на: Пет Авг 22, 2014 2:50 pm

Назад към Местността Паметниците

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron